A gyep nyírása

Mindenki, ki kertel rendelkezik, ott minden valószínűség szerint gyep felület is található, kicsi vagy nagy felületű. De bármekkora is legyen, minden kert és gyep tulajdonos azt szeretné, ha a gyep felülete gyönyörű méregzöld és egészséges legyen.

A gyep ugyanúgy mint bármelyik más növény gondozást igényel.,sőt minden bizonnyal többet, mint a kertben jelenlévő összes többi növény együttvéve.

A gyepet minden héten legalább egyszer, de inkább kétszer nyírni kell. A gyep nyírásához megfelelő minőségű fűnyírógép szükséges és rendkívül fontos, hogy a fűnyírókés mindig éles legyen.

Ha a kés élezésnek a karbantartását elhanyagoljuk, akkor a vágási felület rojtos lesz, és ez a fű, felületi és esztétikai hatását rendkívüli mértékben rontja.

A dús és erős gyepfelülethez, természetesen nem csak a fűnyírás tartozik.

A gyep öntözése

Rendkívül fontos az öntözés. Az öntözést  természetesen mindig az időjárás függvényében kell alkalmazni. Ezért fontos, főleg nagyobb gyepfelületeknél az automata öntözőrendszer. Az automata öntözőrendszer szakember beállításával megfelelő mennyiségben jutatja az öntözővizet a gyepfelületre. Az öntözés többszöri vagy akár egyszeri elhanyagolása vagy kihagyása, nagymértékű minőségcsökkenést eredményezhet a gyepfelületen. Ezért ha nem rendelkezünk

öntözőrendszerrel, akkor  ”ritkább” de nagyobb mennyiségű víz kijuttatása ajánlott. A sűrűbb de kevesebb vízmennyiség kijuttatása a gyökeresedést rombolhatja. Ezáltal csökken a gyep szárazságtűrése és a felületi igénybevétel is.

Gyep gyomtalanítása

A szép minőségi gyepfelületünk eléréséhez és megtartásához természetesen nem elegendő a nyírás és öntözés. Gyepünket rendszeresen is gyomtalanítanunk kell. /Minél sűrűbben nyírjuk a gyepet a gyomosodás annál inkább elkerülhető./ Egy igazán szép gyepfelületen a mechanikus gyomirtás nem a legmegfelelőbb eszköz. Rendkívül jó hatékonysággal bíró gyomirtó szereket alkalmazunk kimondottan gyepfelületek alkalmazására. Mind e mellett természetesen elkerülhetetlen és előfordulhat, hogy néhány makacsabb gyomot kiszúrással kell eltávolítanunk.

A gyep trágyázása

A fönt írottak mellett természetesen a gyepnek tápanyagra is szüksége van, melyet minden tavasszal minden ősszel és a két évszak között  még egyszer alkalmazni kell.  A gyep trágyázás szinte mindig műtrágyával történik vagy műtrágya oldattal. Rendkívül jó minőségű  gyeptrágya komponensek állnak a szakember rendelkezésére és ezen gyeptrágyák / műtrágyák/ alkalmazását mindenképp szakemberre kell bízni, hogy a megfelelő arányban és egyenletesen kerüljön a gyepfelületre. A gyeptrágyázás évenkénti alkalmazása  feltétlenül szükséges, de ezt lehet öt vagy hatszori alkalmazásra is bővíteni. Természetesen a megfelelő öntözés és nyírás mellett gyepünk esztétikai  hatása mindenképpen növekedni fog.

A gyep szellőztetése

A gyep szellőztetését évente legalább kétszer de  inkább háromszor célszerű elvégezni.Mint nevében is benne van, ezzel szellőztetjük a gyep talajának felső rétegét, valamint elősegítjük a gyep gyökérképződését. A gyep szellőztetés rendkívül fontos hisz a gyep felületén képződő elhalt növényi részek filc réteget alkotnak és ez tulajdonképpen fullasztóhatással van gyepünkre. A gyep szellőztetésével a mohásodás is meggátolható. Erre a feladatra is célgépek állnak rendelkezésre.

Gyep kártevő mentesítése

Ha szeretnénk, hogy gyepünk kiváló minőségben pompázzon akkor okvetlen  vegyszeres talajfertőtlenítést kel alkalmaznunk. Mely kiírtja a talajban  azokat a kártevőket mely a gyep gyökérzetére és ezáltal a fejlődésére negatív hatással van.

A talajfertőtlenítést mindenképpen célszerű szakemberrel végeztetni. Továbbá a talajfertőtlenítés mellett vagy vele együtt tápanyagban gazdag tápoldatot is kijuttathatunk a gyepfelületre.

Jó tanács

Tisztelt kert és gyeptulajdonosok!

Ha tényleg azt szeretné, hogy az évnek mindhárom szakában szemet gyönyörködtető és jó érzést keltő gyepfelülete legyen, akkor bátran hívja a Kupongalaxis Kft.-t és a fent írottakon kívül vagyis nem csak  a gyep karbantartását hanem telepítését is vállaljuk.

Áraink  a helyszín megtekintése után személyes megbeszélés tárgyát képezik.

Üdvözlettel:
Kupongalaxis Kft.