Akár hatalmas, park méretű, akár egészen kicsi kerttel rendelkezünk, kertünk meghatározó részei a különböző fás szárú dísznövények, amelyek lehetnek lombhullatók, vagy akár örökzöldek is. Legfőképpen dekoratív habitusukkal, különleges lombjukkal, sőt, legtöbbjük tavasszal gyönyörű, változatos, színes virágaikkal örvendezteti meg a tulajdonosát. Némely egzotikus dísznövény megfelelő gondozás és ideális elhelyezés mellett akár különleges, ehető terméssel is megajándékozhatja gazdáját.

A díszkert tervezésénél figyelembe kell venni a különböző díszfák, díszcserjék származását (mediterrán, vagy hideg égövi), mert ez meghatározza a kialakított kert hangulatát, és a növények igényei is meglehetősen eltérőek. A hazai ökológiai körülményekhez alkalmazkodó dísznövényfajták a legtöbb fajból rendelkezésre állnak, azonban telepítés előtt, különösen az örökzöldek tekintetében figyelembe kell venni a talaj-, és ökológiai viszonyokat, az öntözés lehetőségét. Ha még most tervezzük a kertünket, mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni a fajok, fajták kiválasztása előtt, sőt, sokszor szerencsésebb, ha már a növények kiválasztását is szakemberre bízzuk, mert csak alapos szaktudással, és növényismerettel biztosítható az, hogy a faiskolából kikerülő dekoratív növények hosszú távon is megőrzik díszítőértéküket. Figyelembe kell venni a kert méreteit, hiszen ma már rendelkezésre állnak egészen különleges, a kert adottságaihoz alkalmazkodó (törpe, oszlopos, stb.) növekedésű díszfák is, amelyeknek növekedési erélye, habitusa, de akár az ápolási igényei is jelentősen eltérnek az alapfajétól. A fajok, fajták kiválasztásánál mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a betegségeknek, kártevőknek ellenálló fajtákat válasszunk, mert később egy kényes, nagy növényvédelmi igényű növény több bosszúságot, mint örömet okoz, és előbb-utóbb gazdája kénytelen megválni tőle. Ügyeljünk a kártevőktől (főleg pajzstetvektől) mentes szaporítóanyag vásárlására. Vegyük figyelembe, hogy bizonyos növények termésük hullatásával szennyezhetik a környezetünket, ezeket a növényeket a kert olyan részére ültessük, ahol nem zavarja pl. az autó parkolását, nem tesz kárt benne. Néhány faj kétlaki, és a nőivarú egyedek termése zavaró, kellemetlen lehet (pl. nyárfélék, gingko), ilyen esetben szerencsésebb hím ivarú egyedeket ültetni. A szaporítóanyagok tekintetében az árudákban megtalálható mind a szabad gyökerű, mind a földlabdás, mind a konténeres növények nagy választéka. Szabad gyökerű növényeket csak nyugalmi állapotban szabad ültetni. Az örökzöldeket, fenyőféléket földlabdával tavasszal és ősszel egyaránt ültethetjük. A konténeres növények ültetése egész évben történhet. A begyökeresedés időszakában biztosítani kell a folyamatos öntözést. Ültetés előtt mindenképpen gondoskodjunk a talaj kártevő-mentesítéséről. Ügyelni kell az ültető-gödörben a gyökerek elhelyezkedésére, és az ültetés mélységére..

A növények ültetésének célja meghatározza az ápolási munkákat. A sövénynek telepített lombhullató cserjék általában a kialakítás időszakában metszést igényelnek. A kialakult sövények, akár örökzöldek, akár lombhullatók, csak folyamatos, évente többszöri nyírással tartják meg megfelelő formájukat. A szoliterként ültetett fák csak a korona kialakításának idején igényelnek metszést, fiatal korban törzstisztítást, sarjeltávolítást. A cserjék időszakonkénti ifjítása elengedhetetlen. Lombhullató fákat fagymentes napokon, nyugalmi időszakban szabad metszeni, és a nem kívánt koronarészeket eltávolítani. Ahhoz hogy a kívánt eredményt elérjük, a metszést, sövénynyírást szakszerűen kell elvégezni, ezért érdemes szakemberre bízni a feladatot. A nagyobb ágrészek eltávolítása speciális gépeket igényel, veszélyes. A sebfelületeket mindenképpen szükséges fasebkezelő szerrel zárni.

A díszfák, díszcserjék növényvédelmének fő feladata a lombozat és a fás részek védelme a kártevőktől, kórokozóktól. A faiskolákban rendszeres, folyamatos növényvédelmi kezelés alatt álló növények kiültetés után gyakran hamar leromlanak, amennyiben nem ápoljuk őket. Ugyanez érvényes a tápanyag-utánpótlásra is. A dísznövények többsége igényes növény, folyamatos tápanyag-utánpótlással, és szakszerű növényvédelemmel tartható meg a díszítő értéke. A különféle kártevők és betegségek felismerése és kezelése legtöbbször szakembert igényel. A rendkívüli fajgazdagság miatt nagyon sok különféle betegséggel, kártevővel találkozhat a szakember, amelyek felismerése, megkülönbözetése az élettani, kezelési problémáktól komoly szakmai feladat. Az örökzöldek növényvédelmi kezelése részben eltér a lombhullatókétól. Elhagyhatatlan a kora tavasszal, fagymentes napokon végzendő kora tavaszi lemosó permetezés, amelynek segítségével jelentősen csökkenthetjük az áttelelő kártevők, kórokozók mennyiségét, amely azonban az örökzöldek és a lombhullatók esetén más permetszer felhasználásával kell történjen. Minden fafajnak megvannak a saját betegségei és kártevői, az ellenük való védekezés speciális szaktudást igényel, mind a kezelés idejét, mind a kezelés módját, mind a szerválasztást tekintve. Különböző kártevők, betegségek ellen más és más növényvédő szer szükséges, amelyeket gyakran a kiszerelés mérete miatt saját részre nem érdemes megvásárolni. A növényvédő szerek megvásárlása sokszor engedélyköteles, megfelelő védőruházat használata elengedhetetlen. Összetett feladatról lévén szó, emellett a saját, és családunk egészségvédelme céljából is fontos, hogy ezt a munkát hozzáértő emberre bízzuk.