Kertünkben a gyepfelület mellett érdemes helyet hagyni egy kisebb-nagyobb, akár a család fogyasztási igényeit is kielégítő zöldséges kertnek. A beültetett növények a gondoskodást bő terméssel hálálják meg, emellett dekoratívak, és megtermelhető a reggeliző asztalra való friss zöldség, az ebédhez szükséges leveszöldség, és a friss fűszernövény, sőt akár a téli savanyításhoz szükséges termés is. Mivel a zöldségfélék nagy többsége fényigényes, ezt a területet mindenképpen a lehető legnaposabb helyen alakítsuk ki.

A zöldségeskert tervezésénél figyelembe kell venni a különböző zöldségnövények vetési, ültetési idejét. A kora tavaszi zöldségfélék után másodveteményként még számos növény ültethető, vethető. A zöldségeskert folyamatos munkát ad a tulajdonosának, hiszen csak akkor lesznek szép, akár dísznövényekkel vetekedő, szemet gyönyörködtető zöldségeink, ha az ágyásokat gyommentesen tartjuk, és napi rendszerességgel öntözzük, sőt, megfelelő rendszerességgel tápoldatozzuk is őket. Már a tél folyamán meg kell tervezni, hogy mit, hova szeretnénk. Amennyiben megfelelően nagy méretű területet szentelünk ennek, akkor lehetőség van egy „vetésforgó” kialakítására, amellyel a kártevők, kórokozók felszaporodását gátoljuk. Ennek a vetésforgónak a kialakításához érdemes szakember tanácsát kérni. Természetesen, ha csak néhány tő paprika és paradicsom képezi a zöldségeskertet, akkor ilyenre nincs lehetőség.  A helyrevetett zöldségek magjának egy része már egészen korán, ahogy a talajviszonyok engedik, a földbe kerül (zöldborsó, petrezselyem), mások csak később, április folyamán kerülnek elvetésre (pl. bab, kukorica). Legkésőbb a fagyérzékeny növények kerülnek elvetésre (pl. tökfélék). A paprika, paradicsom vethető helyre is, de sokkal biztonságosabban, nagyobb, szebb, korábbi termésre számíthatunk, ha a fagyveszélyes időszak elmúltával jól fejlett palántákat vásárolunk és ültetünk ki. Különböző zöldségfélék rendkívüli fajtagazdagsággal vásárolhatók piacokon, árudákban, amelyek palántanevelő üzemekből kerülnek ki. Palántázásnál nagyon ügyelni kell a mélyültetés elkerülésére, amely hiba a növények pusztulásához vezethet.

Az ágyások gyommentesen tartása többféleképpen érhető el. Rendeszes gyomlálás a legideálisabb a növények számára, de ez a legmunkaigényesebb módszer. A talajt takarhatjuk szerves mulccsal és műanyag fóliával egyaránt. A legtöbb növénynél lehetőség van vegyszeres gyomirtásra is, azonban ezek többségében speciális anyagok, vásárlásuk, kijuttatásuk szakmai hozzáértést igényel, elhibázott kezelés esetén akár a növények teljes pusztulásához vezethet. A zöldségnövényeinken a házikertben az üzemi körülményekkel megegyező kártevők és betegségek fordulhatnak elő. A palántázott növények nagyon gyakran a palántanevelőből kikerülve különböző kártevőkkel lehetnek fertőzöttek. Mivel a termésérés kezdetétől növényvédő szeres kezelésekre a szedések gyakorisága miatt már nincs lehetőség, a kártevők, betegségek elleni megelőző védekezéseket palántakorban, helyrevetett növények esetén fiatal korban lehet elvégezni, a megfelelő növényvédő szerrel, csak akkor, ha az adott növényre felhasználható, az élelemezés-egészségügyi várakozási idő szigorú betartásával. Éppen ezért a növényvédő szeres kezeléseket érdemes szakemberre bízni, szakember tanácsát kérni. Érdemes a biokertészetben is használható, környezetkímélő növényvédő szereket használni.